پلاکت خون

پلاکت یکی از عوامل اصلی و مهم در لخته شدن خون است، پلاکت کم می تواند سبب خونریزی و در موارد حاد تر خود سبب مرگ شخص بیمار شود، به همین علت باید تعداد کم پلاکت را جدی گرفت و درمان کرد، یافتن این مسئله که مصرف چه مواد غذایی سبب افزایش یا کاهش می شود بسیار موثر است. روش های کاربردی جهت افزایش میزان پلاکت خون موضوع این مقاله می باشد.

پیشنهاد ویژه: مشاهده و خرید کفش طبی مردانه با قیمت های استثنایی را از دست ندهید.

پلاکت خون پایین چیست و چه عوارضی دارد؟

پلاکت ها گروهی از سلول های خونی هستند که در لخته شدن خون نقش بسیار مهمی ایفا می کنند، پلاکت های زیادی در خون بدن انسان وجود دارد اما عوامل بسیار مهم دیگری در تعیین تعداد میزان پلاکت های خون انسان وجود دارد، انواع مختلفی بیماری ها همانند سرطان، کم خونی، بیماری های خود ایمنی بدن، عفونت های ویروسی و مصرفی برخی از دارو های خاص می توانند به شکل قابل توجه و خطرناکی سطح پلاکت خون را کاهش دهد، از نشانه های پایین بودن میزان پلاکت خون می توان به سردرد، ضعف جسمانی، کبودی پوست و خونریزی ناگهانی اشاره کرد.

از میان نظریات مختلف چنین می توان استنباط کرد که بین پلاکت های خون بدن انسان و تاج رابطه مهم و تنگاتنگی وجود دارد، افرادی که به بیماری عروق کرونر مبتلا هستند تعداد افزایشی پلاکت های نارس در بدن خود دارند و این عامل مهم می تواند سبب ایجاد لخته های خونی فراون در نقاط مختلف بدن بیمار گردد، علاوه بر این می توان چنین استنباط کرد که کاهش پلاکت خفیف و بیماری عروق کرونر ارتباط مستقیمی با هم دارند و با توجه به این دوگانگی ارتباطی میان تاج و پلاکت، بهتر است میزان پلاکت خون شخص در حد نرمال باشد تا از وقایع مشروحه پیشگیری به عمل آید.

پیشنهاد ویژه: مشاهده و خرید کفش طبی زنانه با قیمت های استثنایی را از دست ندهید.

به صورت خوشبینانه ای می توان اعلام کرد که بسیاری راهکار های تغذیه ای مختلف برای افزایش میزان پلاکت خون وجود دارد، افرادی که میزان کمی پلاکت در بدن خود دارند می توانند با مشورت پزش متخصص یکی از راه های فوق را انتخاب کنند، اما شایان ذکر است که توجه به علت پایین بودن پلاکت خون نیز در روند درمان آن بسیار مهم و قابل توجه است، راهکار های دیگری نیز مانند ویال پلاکت، قرص پلاکت و رژیم غذایی مخصوص نیز وجود دارد و می تواند نقش بسیار مهمی در روند بهبودی داشته باشد.

جهت افزایش میزان پلاکت خون، مصرف چه مواردی مفید است؟

رژیم غذایی مفید و علمی، می تواند میزان پلاکت خون فرد را تعیین کند، مصرف برخی مواد غذایی خاص می تواند تاثیر مثبتی بر روند درمانی شخص و افزایش میزان پلاکت داشته باشد، اگرچه شایان ذکر است که مصرف مکمل های جایگزین می تواند به نحوی همان تاثیر در سطح مواد غذایی را نیز داشته باشد، اما هرچه سودمند تر است که شخص بیمار از مواد هرچه طبیعی تر در رژیم غذایی خود استفاده کند.

منابع غذایی غنی از اسید فولیک

فولات یا همان اسید فولیک، نوعی ویتامین نوع B است که برای حفظ سلامت سلول های خونی موجود در بدن عنصری بسیار ضروری است، بر حسب نظر متخصصین و محققین مختلف در این حوزه؛ اشخاص بزرگسال و زنان باردار به ترتیب نوشته باید روزانه 400 الی 600 میکروگرم فولات در روز دریافت کنند؛ سبزیجات تیره برگ همانند اسفناج، لوبیای چشم سیاه، جگر گاو و برنج از جمله موارد غذایی هستند که می توان از آن ها برای افزایش جذب فولات بدن استفاده کرد، شایان ذکر است مصرف بیش از حد فولات می تواند عملکرد ویتامین B12 را مختل کند و باید از مصرف بیش از حد نیاز آن اجتناب شود.

منابع غذایی حامل ویتامین B12 

ویتامین فوق در تولید گلبول های قرمز موجود در خون نقش بسیار مهمی دارد و وجود میزان کمی از آن در کاهش سطح پلاکت خون بسیار موثر است، ویتامین مشروحه را می توان در ماهی های چرب، گوشت گاو، جگر گاو و تخم مرغ یافت، مکمل های دارویی موجود این ویتامین نیز می توانند به افزایش جذب آن کمک کند اما همچنان مصرف موارد غذایی فوق؛ نسبت به مکمل دارویی عملکرد قابل توجه تری دارد.

منبع غذایی حامل ویتامین C

این ویتامین نقش بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد و به عملکرد هرچه بهتر پلاکت ها کمک می کند، ویتامینC همچنین در جذب آهن که عنصری مهم برای تولید پلاکت و گلبول های قرمز مهم است، تاثیر زیادی دارد، بیشتر مرکبات و سبزیجات مصرفی حامل این ویتامین هستند اما مواردی مانند لیمو، پرتقال، فلفل و کیوی دارای میزان قابل توجه ای از این ویتامین به نسبت سایرین هستند، شایان ذکر است که گرما و فرایند پخت می تواند ویتامین C موجود در مواد غذایی را از بین ببرد و توصیه می شود موارد غذایی دارای ویتامین فوق به صورت خام مصرف شود.

منابع غذایی حامل ویتامین D

ویتامین D در ثبات و عملکرد صحیح سیستم ایمنی بدن ، اعصاب ، عضلات و استخوان های بدن نقش بسیار مهمی  دارد. ویتامین D همچنین به مغز استخوان در ساخت پلاکت و سایر سلولهای خونی کمک می کند. اشخاص بزرگسال  بین 19 تا 70 سال روزانه به 15 میکروگرم ویتامین D نیاز دارند و این مورد در تحکیم شرایط ایمنی بدن بسیار مهم است.

پیشنهاد ویژه: مشاهده و خرید دوچرخه ثابت با قیمت های استثنایی را از دست ندهید.

بدن انسان برای تولید ویتامین D از نور خورشید استفاده فراوانی دارد ، اما برخی از اشخاص بر حسب شرایط مختلف در طول روز به نور خورشید دسترسی ندارند و یا به طور روزانه به نور خورشید دسترسی کافی ندارند. برای دریافت ویتامین D کافی می توان از منابع غذایی خاصی مانند ماهی های چرب ، زرده تخم مرغ ، روغن کبد ماهی و شیر غنی شده یا ماست استفاده کنید. 

پیشنهاد ویژه: مشاهده و خرید دستگاه سنجش تراکم استخوان با قیمت های استثنایی را از دست ندهید.

همچنین اشخاصی که از فراورده های گوشتی و حیوانی استفاده نمی کنند، می توانند از غلات ، شیر سویا ، آب پرتقال و مکمل های غنی شده با ویتامین D استفاده کنند.

منابع غذایی حامل ویتامین K

این نوع ویتامین یکی از عوامل مهم و بسیار تاثیرگذار در فرایند لخته شدن خون انسان است، همچنین در روند تحکیم سلامت استخوان های بدن بسیار مهم و مفید است، اگرچه می توان گفت این ویتامین به صورت مستقیم نقشی در فرایند تهیه شدن پلاکت خون ندارد اما یک عنصر مهم در تهیه پروتئین های فرایند لخته شدن خون است و در سنین بالای 19 سال باید به صورت روزانه مصرف شود، منابع اصلی این ویتامین را می توان سبزیجات برگدار، کلم بروکلی، روغن سویا و کدو معرفی کرد.

منابع غذایی حامل آهن

آهن برای تولید و حفظ تعداد کافی گلبول قرمز و پلاکت در بدن مورد نیاز است و یکی از عناصر بسیار مهم در این حوزه بشمار می رود. افزایش جذب آهن در بدن می تواند به کاهش سطح پلاکت خون کمک کند و در افرادی که از سطح بالا و غیر نرمال پلاکت رنج می برند نیز مفید است ، در تمام سطوح سنی مختلف می توان الزام های فراوانی برای دریافت آهن به صورت روزانه مشاهده کرد.

پیشنهاد ویژه: مشاهده و خرید دستگاه تست ورزش با قیمت های استثنایی را از دست ندهید.

منابع غنی آهن را می توان صدف ، جگر گاو ، لوبیای قرمز و سفید ، شکلات تلخ ، پنیر سویا و عدس معرفی کرد . همچنین شایان ذکر است که مصرف منابع غذایی غنی از آهن به همراه منابع غذایی ویتامین C به جذب بهتر آهن کمک می کند

در جهت افزایش میزان پلاکت خون به صورت طبیعی از مصرف چه مواد غذایی باید دوری جست؟

پس از ذکر موارد مشروحه که در فرایند تولید و کنترل میزان پلاکت خون مفید هستند، باید برخی از مواد خوراکی مصرفی را که سطح پلاکت خون را کاهش می دهد را نیز باید شرح داد، به عنوان مثال مصرف الکل توانایی مغز استخوان در ایجاد گلبول های قرمز و پلاکت را کاهش می دهد و برخی از شیرین کننده های خوراکی همانند آسپارتام نیز بر تعداد پلاکت های بدن تاثیر بسیار منفی دارد.

پیشنهاد ویژه: مشاهده و خرید تردمیل با قیمت های استثنایی را از دست ندهید.

علاوه بر این موارد ، افرادی که از تعداد کم پلاکت رنج می برند باید از مصرف مکمل های حاوی روغن ماهی و ویتامین نوع E خودداری کنند، اگرچه این موارد در کاهش یا افزایش پلاکت خون نقشی ندارند اما در روند لخته شدن خون بدن وقفه ایجاد می کنند و می توانند بدن بیماران در معرض خون ریزی بیشتر قرار دهند.

روش های درمانی از منظر پزشکی برای افزایش میزان پلاکت خون 

درمان های پزشکی و توسل جستن به دارو های موجود تنها در شرایطی کاربرد دارند که درمان طبیعی و رژیم های غذایی موثر واقع نشوند و شرایط به نوعی اورژانسی محسوب شود، انتقال خون روشی است که هدف آن جایگزینی خون از دست رفته با گلبول های قرمز و پلاکت های جدید است، همچنین روش تبادل پلاسمای خون نیز روشی مشابه و قابل استفاده محسوب می شود.

پیشنهاد ویژه: مشاهده و خرید ویلچر با قیمت های استثنایی را از دست ندهید.

علاوه بر این موارد ممکن است برای شخص بیمار نیز قرص عای تقویت کننده میزان پلاکت و یا تزریق پلاکت تجویز شود، اگر در شرایطی ناخواسته هیچ یک از روش های فوق تاثیر مورد نیاز خود را نشان ندهند، این امکان وجود دارد که پزشک متخصص عمل جراحی طحال یا اسپلنکتومی را پیشنهاد کند.

با درک و دریافت صحیح این مسئله موجود، افرادی که از تعداد کم پلاکت رنج می برند باید سعی کنند با تغییر عادات غذایی خود به افزایش پلاکت در بدن خود کمک کنند، سطح پلاکت موجود در خون از اهمیت بسیار مهمی برخوردار است و در صورت هر کدام از موارد ضعف بهتر است با پزشک متخصص مشورت شود.

جی مد استور، بورس انواع لوازم و ادوات وابسته پزشکی با نازل ترین قیمت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بستن
مقایسه